Siri Berqvam er en tekstilkunstner som skaper spektrale verdener i nål og tråd. Hun syr sitt eget univers, der det underbevisste åpner for ulike tolkninger av surrealistisk karakter. Hun bruker kontrastfylte materialer og elementer fra utdaterte teknologi.

Fra Siri Berqvams utstilling Poltergeist i Trondhjems Kunstforening. Foto: Siri Berqvam

Skulpturen Monolog (2018) viser en telefon fra 70-tallet der ledningen er erstattet av en arm som strekker seg ut. En sløret stemme fra det hinsidige slår på tråden. En annen skulptur, Speleothem (2017), viser en hodeskalle og diverse kroppsdeler som er sydd og støpt i rosa og hvite blonder. Mens de delikate materialene og de vakre blondene gir assosiasjoner til intime og romantiske øyeblikk, refererer skjelettet til motsatte begreper som død og forfall. Berqvam beveger seg mellom motsetninger –  kroppens innside og utside, liv og død, mann og kvinne – og skaper både nifse og humoristiske fortellinger om samtiden.

I utstillingen ved Trondhjems Kunstforening, presenterte Berqvam disse verkene sammen med nye skulpturer og en ny installasjon spesielt utformet for et av rommene i kunstforeningen. Tittelen Poltergeist refererer til et husspøkelse eller en bankeånd som skaper fysiske forstyrrelser i et rom ved å lage lyder eller ved å flytte eller ødelegge objekter. Berqvam tiltrekkes av krysningspunktene mellom det populærekulturelle og åndelige i referansen. Det gåtefulle ligger også i kunstens natur, som noe som ikke helt lar seg definere.

Deltalj fra verket Speleothem. Fra Siri Berqvams utstilling Poltergeist i Trondhjems Kunstforening. Foto: Siri Berqvam