I film- og fotoprosjektet Undersyn tar Aleksander Johan Andreassen for seg faren Rune Andreassen i et fiksjonsportrett. I ett møte mellom fiksjon og dokumentar blir vi introdusert for en synsskade som gir Rune en visuelt fordreid opplevelse av virkeligheten og dermed får konsekvenser for hans virke som tømrer.

Prosjektet tar utgangspunkt i synsskaden Charles Bonnet syndrome (CBS), en tilstand som er mer vanlig enn hva en tidligere har trodd hos eldre med nedsatt syn eller synsnerveskade. CBS gir en visuelle hallusinasjoner, for eksempel i form av abstrakte mønstre som ligger som et filter over det som virkelig er framfor en. CBS opptrer uten framprovosering og personer som lider av dette syndromet blir ofte forvirret og stiller spørsmålstegn ved sin egen virkelighetsoppfatning.

«Jeg er opptatt av våre sansers begrensninger i møte med omverden og hvordan det kan oppleves som et tabu å innrømme sin egen utilstrekkelighet og upålitelighet under prosesseringen av inntrykkene verden gir oss.»

Aleksander Johan Andreassen er kunstner og filmskaper. Han jobber hovedsakelig med film og videoinstallasjoner der utforskningen av ulike metodiske tilnærminger står sentralt. Sommeren 2017 vant Aleksander Johan Andreassen Gullstolen for beste norske kortfilm under Kortfilmfestivalen i Grimstad. Han er utdannet ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen og Konstfack i Stockholm.

Fra utstillingen Undersyn i Bodø Kunstforening. Foto: Aleksander Johan Andreassen

Denne utstillingen var den siste i Bodø Kunstforenings serie med prosjekter med unge kunstnere fra regionen under fellesnavnet UngKunst, som de har vist i vindusgalleriet. Filmen «Undersyn» ble vist i egen blackbox. I tillegg viste Andreassen verket «Bålsyn». Verket ble laget av gammel plank fra en hytte i Valnesfjord. På verket ble det projisert en animasjon som kunne minne om et bål.  Utstillingen åpnet under Kulturnatta i Bodø. 700 besøkende i kunstforeningen kunne få 70-tallsdrinker i retrobaren og både små og store kunne delta på maleverksted.

Filmen «Undersyn»  ble også vist på Tromsø Internasjonale Filmfestival 2018.

Fra utstillingen Undersyn i Bodø Kunstforening. Foto: Aleksander Johan Andreassen

Journal-artiklene trekker fram et utvalg av interessante utstillinger, prosjekter og tiltak i kunstforeningene, som har mottatt støtte fra Norske Kunstforeninger.