Utstillingen Erindringsbildet av Hanne Grete Einarsen i Nesodden Kunstforening. Foto: Tor Simen Ulstein

Lørdag 13. februar åpner utstillingen Erindringsbildet av Hanne Grete Einarsen i Nesodden Kunstforening. Den er en av ti utstillinger i ti kunstforeninger som inngår i det nasjonale utstillings- og formidlingsprosjektet «Voi voi, vi er på utstilling!», et samarbeid mellom Samisk senter for samtidskunst og Norske Kunstforeninger.

Utstillingen skulle egentlig ha åpnet 23. januar, men ble utsatt på grunn av koronarestriksjoner. Fra 13. februar kan endelig kunstforeningen ønske velkommen til en enestående utstilling i Galleri Vanntårnet. Utstillingen holder åpent hver lørdag og søndag ut februar.

Hanne Grete Einarsen er en norsk/samisk billedkunstner, som jobber med grafikk, tegning, maleri og ulike materialer i installasjoner. I utstillingen Erindringsbildet i Nesodden Kunstforening vises en serie grafikk med motiver fra dyreverden og en grafikkserie med avtrykk av tekstiler fra kunstnernes egne klær, som for eksempel koftebånd. I tillegg vises noen større materialarbeider som har form som koftesøljer, samt en serie tegninger med både dyr og mennesker i motivkretsen. Utstillingen er en salgsutstilling.

– Erindring handler for meg ikke bare om å huske noe som har vært, men like mye om det jeg sanser, tenker, drømmer og ønsker; for det har mange av sine røtter i fortiden, og blir en bekreftelse og verdsettelse av det som har skapt meg til den jeg nå er. Utstillingen tar utgangspunkt i mine observasjoner, det som omgir meg som menneske og kunstner. Livet rundt ethvert menneske er mangfoldig, i blant utrolig, noen ganger underfullt – det være seg hverdag og fest, natur og dyreliv, reiser og opplevelser, sorg og skuffelse. Ønsket er å vise spekteret av følelser og tanker, at våre opplevelser ofte er komplekse, sier Hanne Grete Einarsen.

I tillegg vises filmen «Cartographer» av Marek Ranis. Filmen undersøker livet til kunstner, aktivist og dikter Hans Ragnar Mathisen. Filmen tar for seg urfolks universelle opplevelser i kampen for å bevare sin kultur og tradisjonelle livsstil i møte med dramatiske miljøendringer.

I formidlingsdelen av «Voi, voi vi er på utstilling!» vil femteklassinger på Nesodden vil få oppleve det satiriske talkshowet «Skole-Petter Anna» av Elin Margrethe Wersland og Anna Anita Guttorm. Elevene får lære om tilbakeføring av kulturminner og rettigheter til land og vann, på en litt uvant måte.

Utstillingen vises i Galleri Vanntårnet/Nesodden Kunstforening, Tårnstien på Nesodden i perioden 13.–28. februar. Galleriet er åpent lørdag–søndag kl. 12.00–16.00. For de som ikke har anledning til å besøke Galleri Vanntårnet, kan utstillingen også ses digitalt på facebooksiden til Nesodden Kunstforening.

Fra utstillingen Erindringsbildet av Hanne Grete Einarsen i Nesodden Kunstforening. Foto: Tor Simen Ulstein

Selvportrett, ca 40 x 110 cm, tegning/akryl/trykk/sjablong, 2017, Hanne Grete Einarsen.

Hanne Grete Einarsen (født 1966) er norsk/samisk billedkunstner oppvokst på Skjervøy i Nord-Troms. I 2005 flyttet hun til Snefjord, Finnmark, der hun nå bor og arbeider. Hun har sin utdannelse fra Kunstskolen i Kabelvåg (1988–90), Vestlandets kunstakademi (1991-95) og Høgskolen i Bergen (2001–03). Einarsen jobber med grafikk, tegning, maleri og ulike materialer i installasjoner. Hun har stilt ut jevnlig siden -90 tallet med separatutstillinger, samt deltatt i en rekke gruppeutstillinger. Einarsen er innkjøpt til flere offentlige samlinger. Til Nasjonalmuseets åpning vil hun være representert i utstillingen «Jeg kaller det kunst».

«Voi voi, vi er på utstilling!» er prosjekttittelen på et utstillings- og formidlingssamarbeid mellom Norske Kunstforeninger og Samisk senter for samtidskunst. Ti utstillinger med ti ulike samiske samtidskunstnere skal vises i ti kunstforeninger rundt om i landet frem til desember 2021. I tillegg blir det et formidlingsprosjekt for skoleelever med utgangspunkt i samisk kultur. Prosjektet er støttet av Sparebankstiftelsen DNB, Norsk kulturråd, Sametinget og Fritt Ord.

Fra utstillingen Erindringsbildet av Hanne Grete Einarsen i Nesodden Kunstforening. Foto: Tor Simen Ulstein

Haglskur I, ca 50 x 60 cm, Jern/stål av Hanne Grete Einarsen. Foto: Tor Simen Ulstein