Soundscape nr. 3, Noëlie de Raadt  (foto: Vegard Kleven

Noëlie de Raadtmottok Norske Kunstforeningers debutantpris 2021 for lydverket Soundscape nr. 3, under åpningen av HøstutstillingenJuryen mener at vinnerverket åpner opp for kontemplasjon over skjønnheten og forgjengeligheten i naturen vi omgir oss med, og som vi tar for gitt. Ett mangefasettert arbeid som vekket umiddelbar begeistring hos alle i juryen.  

Norske Kunstforeninger debutantpris er på 50 000 kroner og deles hvert år ut til en kunstner som er debutant  Høstutstillingen. Foruten å løfte fram og synliggjøre yngre, uetablerte kunstnere i Norge, setter prisen søkelys på det viktige samspillet mellom kunstner og kunstforeninger. Ofte fungerer kunstforeningene som et springbrett for unge kunstnere og sammen bidrar de til mangfoldet på kunstscenen og gjør ny kunst tilgjengelig for publikum over hele Norge. Dette er 11. gang Norske Kunstforeninger deler ut prisen.  

Noëlie de Raadt forteller at hun er veldig overasket over å bli tildelt prisen.  

Utrolig glad og takknemlig over at mitt verk ble valgt. Jeg var allerede overlykkelig bare ved å være en del av Høstutstillingen, så det å vinne Norske Kunstforeningers debutantpris er over all forventning.  

Juryen uttaler at lydverket, Soundscape nr. 3, åpner opp for kontemplasjon over skjønnheten og forgjengeligheten i naturen vi omgir oss med, og som vi tar for gitt. Soundscape nr. 3 minner oss, på en delikat og subtil måte, om klimautfordringene vi står overfor.Et vakkert og tilgjengelig lydarbeid, som vil glede store og små under visningen av Høstutstillingen. 

Jeg opplever prisen som en stor anerkjennelse. Jeg stiller meg ofte spørsmålet om hvordan folk oppfatter og forstår arbeidet mitt. Å få denne prisen beviser for meg at publikum reagerer positivt på installasjonene mine. Det inspirerer meg til å fortsette i denne retningen.

Utdrag frå juryens begrunnelse:   
Et arbeid som delikat er installert i et eget lite rom. Rommets karakter spiller elegant opp under verkets ulike kvaliteter og er med på å gi betrakteren en omsluttende opplevelse. Verkets visuelle styrke ligger i den enkle, men likevel komplekse monteringen og teknikken er utført med «Fingerspitzengefühl». Arbeidets visuelle styrke er likevel at det kun er skapt av de elementer som verket trenger for å fungere, nemlig flere hundre små høyttalere bundet sammen av tråder som fører lydsignalene.  Dette utgjør et praktfullt nettverk som fyller hele den ene veggen i rommet der arbeidet vises. Utgangspunktet for lydverket er« field recordings», opptak som kunstneren har foretatt i ulike deler av Norge. Opptak gjort i nordområdene, i de dype mystiske skoger til en verden av og i vann. Vann er det sentrale elementet i stykket, som inkluderer blant annet lyden av is som smelter, snø som faller, huler som drypper, og algers dans i vannet.  

Noëlie de Raadt er født i 1992 og fra Sveits, men er utdannet, arbeider og bor i Bergen. Hun er utdannet Master i kunst ved fakultet for kunst, design og musikk ved Universitet i Bergen. De Raadter en av initiativtakerne bak kunstnerkollektivet og galleriet .ZIP collective i Bergen. Hun har  deltatt på en rekke gruppeutstillinger og har hatt tre soloutstillinger. Debutantprisvinneren jobber primært  med lyd som medium

Det gir meg så mye frihet og så mange muligheter. Jeg liker paradokset med å bruke et immaterielt medium for å lage et fysisk og visuelkunstverk som resultatJeg jobber for tiden med en ny multikanal lydinstallasjon. Jeg vil fokusere mer på stedsspesifikke prosjekter for å svare direkte på arkitekturen og omforme rommet med lyd.  

 

 

Juryen Norske Kunstforeningers debutantpris har i 2021 bestått av:  
Anna Katharina Haukeland, juryleder, styreleder, Norske Kunstforeninger
Andreas Rishovd, daglig leder, Kunsthall Grenland 
Benedikte Jansen, styreleder, Kongsvinger Kunstforening 
Trygve Ohren, nestleder, Den Nasjonal Jury Statens Kunstutstilling – Høstutstillingen 

 

 

Noëlie de Raadt mottok Norske Kunstforeningers debutantpris 2021 for lydverket Soundscape nr. 3 (foto: Noëlie de Raadt)