Høstutstillingens filmprogram i hele Norge
I 2023 vil fire av Høstutstillingens 14 filmverk fra 2022 vises som et turnerende filmprogram i utvalgte kunstforeninger rundt om i landet. Norske Kunstforeninger samarbeider med Høstutstillingen om å gjøre programmet tilgjengelig for flere.

Det turnerende filmprogrammet er en del av Høstutstillingens satsing på visuell kunst for ungdom og vises for skoleklasser med veileder som bidrar til kunstmøter og dialog om filmene og samtidskunst.

– Vi ser på samarbeidet med kunstforeningene som en unik mulighet til å gjøre kunst fra Høstutstillingen mer nasjonalt tilgjengelig, og ikke minst vekke nysgjerrighet og engasjement hos en større gruppe barn og ungdommer som gis mulighet til å oppleve kunsten der de bor, sier utstillingsleder for Høstutstillingen Hanne Gudrun Gulljord.

Norske Kunstforeninger og Høstutstillingen har samarbeidet om utstillingsturnéen med filmverk siden 2013. Bildende Kunstneres Hjelpefond (BKH) har bidratt med økonomiske midler som muliggjør at filmprogrammet blir formidlet av Høstutstillingens egen stab, samt at en av kunstnerne bak filmene vil være tilstede i noen av kunstforeningene.

Filmprogrammet 2023 består av:
Vi går ned med stil og engangsgrill (2021, 16:15 min)
av Signe Rosenlund-Hauglid, Ylva Gulpinar, Io Sivertsen og Christa Barlinn Korvald
* Vinner av Høstutstillingsprisen 2022

Koftepolitiet (2021, 12:12 min)
av Egil Pedersen og Mathis Ståle Mathisen (2021, 12:12 min)

VIEW (2021, 04:20 min)
av Odveig Klyve

Notes on Dad (2020, 10:41 min)
av Robert Carter

Filmprogrammet vises i følgende kunstforeninger med formidler:
Visningssteder med formidler:

Skaun Kunstforening 17. januar
Bodø Kunstforening 15. februar
Toten Kunstforening 25. januar
Tromsø Kunstforening  08. februar

Filmprogrammet vises i følgende kunstforeninger uten formidler:

Haugesund Kunstforening/Haugesund billedgalleri 11.11–11.12.2022
Tromsø Kunstforening  19.1 -12.3
Sande Kunstlag dato ikke avklart
Land Kunstforening 16. februar
Neadalen Kunstforening dato ikke avklart

 

Pressekontakt: 

Hanne Gudrun Gulljord
Utstillingsleder Høstutstillingen – Statens Kunstutstilling
NORSKE BILLEDKUNSTNERE
hannegudrun@hostutstillingen.no
Tlf: 971 66 057

Sten Nilsen
seniorkonsulent
Norske Kunstforeninger
sten.nilsen@kunstforeninger.no
Tlf: 22 42 20 35/ 97 16 60 57

 

Kofteplitiet (2021)

Av Egil Pedersen og Mathis Ståle Mathisen

Tre samiske menn reiser til hovedstaden i Norge. En av dem har på seg en gákti, den samiske
  tradisjonsdrakten, for å tiltrekke seg norske kvinner. Koftepolitiet er en politisk identitetssatire om hvordan både samer og majoritetsbefolkningen bevisst og ubevisst prøver å definere den rette måten å være samisk på. 

Egil Pedersen (f. 1976 i Tromsø) er oppvokst i Sirma i Øst-Finnmark, og bor på Jessheim. Han er utdannet regissør fra Den Norske Filmskolen. Pedersen har regissert en rekke musikkvideoer, oppdrags- og reklamefilmer og dokumentariske kortfilmer. Han har også regissert en dokumentarserie, samt flere fiksjonskortfilmer der han selv har skrevet manus. Pedersens filmer har blitt vist på NRK, SVT, AftenpostenTV og over 100 festivaler. De siste tolv årene har han fokusert mest på samiske filmer, og i 2023 debuterer han som regissør og manusforfatter på spillefilm. Dette blir den første samiske ungdomsfilmen som er laget. 

 

Mathis Ståle Mathisen (f. 1982 i Bergen) er oppvokst i Alta i Vest-Finnmark og bor i Oslo. Han har en bachelorgrad i film/fjernsyn/video og mastergrad i medieproduksjon fra NTNU. I 2001 vant han Trøndersk mesterskap i rock med metalbandet Miksha, og har turnert i Norge, England, Nederland, Sverige og Japan. Mathisen har jobbet som filmfotograf og er grunnlegger av produksjonsselskapet Rein Film. Han har produsert både norske og internasjonale filmer, og spiller nå i bandet ATTAN. I 2023 skal han produsere Pedersens spillefilmdebut. Mathisen initierte kortfilmen Koftepolitiet, og har sammen med Remi Semshaug Langseth komponert musikken i filmen. 

 

VIEW (2021)

Av Odveig Klyve

Noen er på jakt etter en vakker utsikt. Noen mister utsikten sin. Ny teknologi gir oss mulighet til å bygge enorme konstruksjoner. Hva gjør dette med lokalsamfunn og natur? I filmen VIEW seiler et stort cruiseskip inn i en liten norsk fjordby. 

 

Odveig Klyve (f. 1954 i Kvam i Hardanger) bor i Stavanger. Hun er utdannet innen film, media og sosialt arbeid ved Universitet i Stavanger, og har studert ved Skrivekunstakademiet (Bergen). I tillegg har hun gått dramatikerutdanningen for barne- og ungdomsskoleforfattere i regi av NBU, Norsk barnebokinstitutt (Oslo) og Dramatikkens hus (Oslo). Klyve har vist arbeider ved blant annet Odense International Film Festival (Danmark), FIPADOC (Biarritz i Frankrike), DOC NYC (New York), Mill Valley Film Festival (San Francisco), Taiwan International Children’s Film Festival og Rencontres Internationales (Paris). Verk av Klyve er blitt innkjøpt til The New Yorkers dokumentarplattform. 

Notes on Dad (2020)

Av Robert Carter

I Notes on Dad følger vi kunstneren og hans søster som sammen rydder sin fars leilighet. Et lydspor med kunstnerens egen stemme gir et innblikk i hans erfaringer med hvordan det er å vokse opp med en alkoholisert far.  

Robert Carter (f. 1987 i England) bor i Bergen. Han har en mastergrad fra Kunstakademiet i Bergen. I perioden 2016–2018 var Carter tilknyttet Liverpool Biennial Associate Artists Programme, og i den forbindelse deltok han blant annet i en gruppeutstilling ved BALTIC 39 (Newcastle). De siste årene har han vist arbeider ved Isotop Fellesatelier (Bergen), Landmark i Bergen Kunsthall og Lydgalleriet (Bergen). I september 2022 er han aktuell med separatutstilling på Visningsrommet USF (Bergen).  

Vi går ned med stil og engangsgrill (2021)  

Av Signe Rosenlund-Hauglid, Ylva Gulpinar, Io Sivertsen og Christa Barlinn Korvald

En kunstfilm som utforsker menneskets reaksjon på en klimakrise som virker uhåndterlig. I filmen presenteres vi for en liten, privilegert gruppe mennesker som får tilbud om å forlate jorda, som er i ferd med å gå under. Meteorologen Thomas er en av disse menneskene, men dersom han reiser må han forlate kjæresten Sofus sammen med de andre som har gitt opp håpet om å redde planeten.  

Signe Rosenlund-Hauglid (f. 1995 i Harstad) er oppvokst i Vormsund i Akershus og bor i Göteborg. Med bakgrunn fra journalistikk og kreativ dokumentarregi ved OsloMet – storbyuniversitetet, studerer hun for tiden til mastergrad i regi ved HDK-Valand – Högskolan för konst och design (Göteborg). Rosenlund-Hauglid har regissert kortfilmer som har blitt vist ved blant annet Nordisk Panorama Film Festival (Malmö) og Doc Edge Festival (New Zealand). Dokumentaren Not in Tanzania ble nominert til The Iris Prize i 2021, og mottok hederlig omtale under Bergen internasjonale filmfestival. Hun har tidligere jobbet som journalist i VG, Klassekampen og Morgenbladet. 

Ylva Gulpinar (f. 1994 i Oslo) bor i Oslo og jobber som musiker og lyddesigner. Hun har bachelorgrad fra Den norske filmskolen (Lillehammer) og bachelorgrad i folkemusikk fra Høgskolen i Telemark (Rauland). Gulpinar har lagt lyd på flere kortfilmer og kunstfilmer. I forbindelse med Kunstakademiets avgangsutstilling i 2018 spilte hun på Kunstnernes Hus (Oslo) som del av en performance med Mor Efrony. Hun har også medvirket i en performance ved RAM galleri (Oslo). Ved siden av eget arbeid spiller Gulpinar i det politiske skranglebandet Sliteneliten og har laget 1700-talls fiolinbuer. 

Io Sivertsen (f. 1994 i Oslo) bor i Oslo. Hun har tidligere studert fotografi ved The Royal Academy of Art (Haag), og gikk ut med mastergrad i dokumentarregi ved Den norske filmskolen våren 2022. Sivertsen deltok i 2020 i programmet Canon Student Development Program ved festivalen Visa Pour l’Image (Perpignan i Frankrike), og i 2022 ble hun en del av Futures, en europeisk plattform for fotografi. Arbeidene hennes har blant annet blitt vist på Eye filmmuseum (Amsterdam), San Mei Gallery (London), Kortfilmfestivalen (Grimstad) og kulturplattformen Page Not found (Haag). Sivertsens bilder har vært publisert i Morgenbladet, Aftenposten og magasinet Zweikommasieben.  

Christa Barlinn Korvald (f. 1994 i Oslo) er oppvokst i Tromsø og bor i Oslo, hvor hun jobber som scenograf og kunstner. Korvald har vist arbeider ved blant annet Galleri BOA (Oslo), Kunstverein Leipzig og i Oslos gater. Som scenograf har hun jobbet på Rogaland teater (Stavanger) og Kilden teater og konserthus (Kristiansand).