22. oktober deltok Norske Kunstforeninger i en åpen høring om statsbudsjettet for 2025 hos Familie- og kulturkomiteen på Stortinget. Nestleder i styret, Kari Berge, og direktør Susanne Svenseid fremhevet tre sentrale satsingsområder: en honorarordning for kunstnere, etablering av en satsing på barn og unge, samt en styrking av digital samarbeidsplattformen.

 Les hele innlegget under videoen.


Høringsnotat plenum Familie- og kulturkomitéen oktober 2024

Mitt navn er Kari Berge, nestleder i Norske Kunstforeninger. Jeg er her sammen med Susanne Svenseid, som er direktør. Takk for at vi får delta på høringen.

Norske Kunstforeninger representerer 139 små og mellomstore demokratisk styrte kunstforeninger, kunstlag, kunsthaller, og fem fylkeslag, som alle arbeider for at publikum skal få oppleve profesjonell kunst uansett hvor i landet man bor.

Samarbeidet mellom sivilsamfunnet og det profesjonelle kunstlivet er grunnleggende for store deler av kulturlivet utenfor de største byene. Kunstforeningenes visningssteder og aktiviteter er et eksempel på dette samarbeidet. Våre medlemsforeninger produserer i overkant av tusen utstillinger årlig, i tillegg til workshops, kunstnersamtaler og seminarer.

I vårt arbeid med rekruttering, publikumsutvikling og profesjonalisering har vi tre større satsninger:

  1. En honorarordning for kunstnere som stiller ut hos våre visningssteder. Ordningen vil gi samtlige kunstforeninger en mulighet for å vise et mangfold av aktuell og relevant samtidskunst, uavhengig av geografisk plassering, økonomi og størrelse på visningsstedet. Vår søsterorganisasjon i Sverige har administrert en slik ordning siden 1991, og mottar årlig rundt 6 millioner kroner til formålet.
  2. Vår andre satsning er etablering av et eget nettverk for barn og unge under kunstforeningsparaplyen. Vi ser behov for en permanent og landsdekkende struktur som ivaretar barn og unges plass i kunstforeningene. Nettverket vil kunne sikre kontinuitet i aktivitetene og bidra til ny rekruttering i kunstforeningsarbeidet.
  3. Vårt tredje satsningsområde er å videreutvikle en digital samarbeidsplattform. En digital møteplass for hele organisasjonen. For å opprettholde en god dialog med kunstforeningene, vil vi utvikle en kunnskapsdatabase og en metodikk som binder teknologi, engasjement og medvirkning sammen. Tiltaket vil føre til økt samhandling på tvers i organisasjonen.

I statsbudsjettet for 2025 er det foreslått en økning på 210.000 kroner til Norske Kunstforeninger. Det er vi takknemlig for, men med dagens prisvekst betyr det ingen reell økning. Våre satsninger krever ressurser vi ikke har innenfor dagens driftstilskudd. Gjennom et stort søknadsarbeid har vi erfaring med å skaffe eksterne midler. Men midlene går til enkeltprosjekter, og ikke til de større tiltakene som det er behov for. Det er kun et tilstrekkelig og forutsigbart statstilskudd som kan gi vår drift nødvendig kontinuitet og handlingsrom.

Vi ber Familie- og kulturkomiteen se nærmere på vår budsjettsøknad for 2025, med håp om at økningen i driftstøtten blir reell, når statsbudsjettet vedtas i desember.

Takk for oppmerksomheten!