Debutantprisvinner Finn Adrian Jorkjen sammen med leder i juryen og nestleder i Norske KunstforeningerKari Berge

Finn Adrian Jorkjen mottok Norske Kunstforeningers debutantpris 2022 for performancen «Hvordan det går», under åpningen av Høstutstillingen 9. september. Juryen mener verket er et visuelt univers som tematisk berører strukturer knyttet til kjønn og identitet, vårt forhold til massemediene, kunstens status og kunstnerens praksis og ambivalente følelser knyttet til synlighet og representasjon. 

Årets Høstutstilling er den 135. i rekken og det er det 13. året Norske Kunstforeninger deler ut debutantprisen. 100 kunstnere og kunstnergrupper er valgt ut til årets utstilling og hele 60 er debutanter. Juryen har hatt rekordmange verk å vurdere i jakten på årets debutant.

  • Jeg er overrasket, takknemlig, beæret og fortsatt litt forvirret. Spesielt med tanke på de mange fantastiske kunstnerskapene og de fine kollegaene som debuterer på årets utstilling. Det gjør meg også veldig glad, forteller Finn Adrian Jorkjen.
  • Som en kunstner i etableringsfasen er det en stor oppmuntring for meg å motta en slik utmerkelse. Dette tar jeg med meg som en motivator for videre arbeid.

Juryen mener at kunstneren komponerer og iscenesetter ulike situasjoner og fortellinger, og med en finstemt bruk av tekst, stemme, bevegelser og humor skaper kunstneren et tydelig nærvær til publikum og åpner opp for en større fortelling. Fritt og uanstrengt tas vi med inn og ut av kjente og ukjente situasjoner som behandler vesentlige trekk ved vårt samfunn.

  • “Hvordan det går” er en måte å strukturere tanker rundt mitt eget mediekonsum, mine ambivalente følelser rundt identitetsproblematikk og et forsøk på å formidle det å være “kronisk pålogget”. Det er også et utløp for min personlige agenda om at vi alle burde danse litt mer, sier Finn Adrian Jorkjen.

Finn Adrian Jorkjen (f.1990) er fra Arendal og er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo og Kunstakademiet i Trondheim, NTNU. Han er en del av performancedueoen «Knoppen og Jorkjen». Finn Adrian Jorkjen jobber med visuelle utrykk gjennom performance, video og tekst. Gjennom de ulike uttrykksformene utforsker han massemedia og identitet.

  • For meg handler performance om alle de små og store tingene som oppstår mellom utøver og betrakter når de plasseres i samme rom. Performance kan være litt uforutsigbart og ustabilt, og det kan jeg like, avslutter Finn Adrian Jorkjen.

Norske Kunstforeningers debutantpris er på 50.000 kroner og deles hvert år ut til en kunstner som er debutant på Høstutstillingen. Foruten å løfte fram og synliggjøre yngre, uetablerte kunstnere i Norge, setter prisen søkelys på det viktige samspillet mellom kunstner og kunstforeninger. Ofte fungerer kunstforeningene som et springbrett for unge kunstnere og sammen bidrar de til mangfoldet på kunstscenen og gjør ny kunst tilgjengelig for publikum over hele Norge. Dette er 13. gang Norske Kunstforeninger deler ut prisen.

Juryen Norske Kunstforeningers debutantpris har i 2022 bestått av:
Kari Berge, juryleder, nestleder i Norske Kunstforeninger, leder i Sandefjord Kunstforening
Andreas Rishovd, daglig leder, Kunsthall Grenland
Kari Anne Helleberg Bahri, utstillingskomiteen Kongsberg Kunstforening
Apichaya Wanthiang, Den Nasjonal Jury, Statens Kunstutstilling – Høstutstillingen

Lenker:

Om debutantprisen: https://www.kunstforeninger.no/prosjekter/debutantprisen/

Om Norske Kunstforeninger: https://www.kunstforeninger.no/informasjon/

Finn Adrian Jorkjen: https://finnadrianjorkjen.no/

Statens Høstutstilling: https://www.hostutstillingen.no/

 

Juryens begrunnelse