For 14 gang setter en jury seg sammen for å finne årets debutant på Høstutstillingen. I år skal juryen vurdere 32 debutanter blant 68 kunstnere.  Norske Kunstforeningers debutantpris blir delt ut 8. september ved åpningen Statens 136. kunstutstilling – Høstutstillingen på Kunstnernes hus.

Norske Kunstforeninger har siden 2010 delt Norske Kunstforeningers debutantpris på Høstutstillingen. 4. september var juryen på plass i Kunstnernes hus for å vurdere for alle årets debutanter.

Norske Kunstforeningers debutantpris er på 50 000 kroner, blir årlig delt ut til en kunstner som er debutant på Høstutstillingen. Formålet med prisen på er å synliggjøre og løfte fram uetablerte samtidskunstnere i Norge. Prisen setter også søkelys på det viktige samspillet mellom samtidskunstnere og kunstforeninger. Ofte fungerer nettopp de 150 kunstforeningene i landet, som et springbrett for unge kunstnere, og sammen gjør de ny kunst tilgjengelig for publikum over heile Norge.

Høstutstillingen er blant de største scenene for samtidskunst i Norge. Siden utstillingen åpnet dørene for første gong i 1882, har den vært en magnet for kunstnere, kritikere og publikum. Høstutstillingen arrangeres for 136. gang i år. Utstillingen er åpen for publikum 09. september – 15. oktober.

I samarbeid med Høstutstillingen vil Høstutstillingens videoprogram bli vist i en rekke kunstforeninger landet rundt utover året. Videoprogrammet er satt sammen med tanke på formidling til ungdom.

I 2023 består juryen for Norske Kunstforeningers debutantpris av:

  • Kari Berge, nestleder, Norske Kunstforeninger/daglig leder/kunstnerisk leder Sandefjord Kunstforening
  • Kari Anne Helleberg Bahri, utstillingskomiteen, Kongsberg Kunstforening
  • Daniel Vincent Hansen, prosjektleder, Heimdal Kunstforening
  • Gelawesh Waledkhani, Den Nasjonale Jury, Statens kunstutstilling – Høstutstillingen

Tidligere prisvinnere: