Nyvalgt leder i Ørland/Bjugn Kunstforening Håkon Borgen har blitt utvalgt som én av 25 personer til Sparebankstiftelsen DNBs dannelseprogram. Programmet er et ledelse- og filosofi-program som Sparebankstiftelsen DNB har opprettet for utdanne morgendagens ledere. Norske Kunstforeninger har blitt invitert til å foreslå kandidat til Dannelseprogrammet. 

– Det var direktør i Norske kunstforeninger Susanne Svenseid, som foreslo meg som kandidat til dannelsesprogrammet tidligere i år. Hun ringte meg på vårparten i 2024 for å høre om dette kunne være av interesse for meg. Det kan man jo trygt si at det var! Muligheten for å kunne reise rundt i Norge og Europa, møte interessante og nye folk og ikke minst lære om filosofi og lederskap! Det kan man jo ikke akkurat si nei til. Jeg la også merke til at vi skulle lære om italienske kunstnere som Michelangelo og da Vinci, dette var jo ekstra interessant for meg ettersom jeg ikke har noen formell kunsthistorie-utdanning, kun innen fotohistorie.

Deltakerne i programmet har enten verv eller jobber i frivillig sektor (humanitære organisasjoner, idrett, kultur, foreninger osv.). Du kan ikke selv melde deg på programmet. Det er frivillige organisasjoner som inviteres til å melde inn deltakere. Deretter gjennomgår de et intervju hos Sparebankstiftelsen DNB

– Jeg ble invitert til en uformell prat, med Sissel (Karlsen red.anm.) fra Sparebankstiftelsen. Jeg tenkte ikke så mye over det ettersom det bare skulle være uformelt, men da jeg begynte å snakke, forsto jeg kjapt at dette var mer som et jobbintervju. Så da gikk nervene fort opp i høyspenn, men intervjuet må ha gått greit for seg ettersom jeg ble valgt ut blant (jeg tror) ca. 50 nominerte! Inntrykket jeg satt igjen med var at dette var et svært seriøst og fantastisk opplegg. Vi snakket mest om personlige ting og jeg fikk ikke vite så mye om hva vi skulle være med på. Dette skjedde først på introduksjonsmøtet på sentralen i Oslo. Da fikk vi 25 som var plukket ut å møte hverandre, og foreleserne. Det var en spent, en slags første skoledag-stemning i hele rommet. Én ting var annerledes her, alle hilste og pratet med hverandre fra første stund. I motsetning til andre «studier» jeg har vært på hvor ingen snakker med hverandre før vi nesten var nødt til det. Da skjønte jeg at dette var noe helt spesielt.

Det toårige dannelsesprogrammet består av åtte samlinger og foregår både på Østlandet, i København og Roma. Programmet skal bidra til at unge talenter får en solid ballast for å kunne ta et større lederskap. Programmet inspirerer til refleksjon og utvikling, gjennom formidling av blant annet historie og filosofi. Mye arbeid foregår i smågrupper på samlingene.

Alle deltakerne får også tilbud om en mentor på slutten av programmet.

– Jeg har ambisjoner om å utvikle meg, bli en bedre leder, bedre person, bedre rollemodell, bedre til å forstå andre, bedre til å reflektere, bedre til å stille de viktige spørsmålene og bedre til å ta de vanskelige avgjørelsene. Da blir det viktig å ta med alt jeg lærer i programmet inn i mitt eget liv. Om jeg klarer det er en annen ting …

– Hvor lenge har du vært med i styret i Ørland Bjugn Kunstforening?

– Jeg har vært med i kunstforeningen siden 2021, den gang ble jeg spurt om å overta et varaverv for en som skulle flytte. Jeg ble stemt inn som styremedlem i 2022 og tok over rollen som styreleder i 2023. Det var mye å sette seg inn i, men jeg begynner å få oversikt nå.

Jeg kjenner allerede at motivasjonen min og måten jeg jobber med Ørland Bjugn Kunstforening har endret seg de siste månedene. Jeg var på vei til å gi opp og slutte, men etter å ha blitt med i styret i Norske Kunstforeninger, og gjennom å ha vært med på ART-metoden-workshop og nå også gjennomført den første av disse samlingene med dannelsesprogrammet, vil jeg si at jeg nå vil jobbe for at kunstforeningen skal bli bedre enn noen gang! (Ellen Marie Fodstad har, med støtte fra Kulturrådet og i samarbeid med Kulturmeglerne, utviklet ART-METODEN – en tilnærming som er ment å styrke kunstforeningenes sin posisjon og synlighet, red.anm.)

– Vi skal ha styremøte snart og da skal jeg begynne med å se på ART-metoden for å endre hvordan vi jobber. Da får jeg bare håpe resten av gjengen også lar seg inspirere til å bli mer motivert til å være med på å dra lasset i riktig retning, men det tror jeg ikke vil være noe problem med det styret vi nå har!

Dannelseprogrammet
Som navnet tilsier innebærer Dannelsesprogrammet både en intellektuell og personlig utviklingsprosess. Foreleserne tar deltakerne med på en reise i vår humanistiske arv, gjennom ulike historiske epoker, hendelser og ideer og relaterer dette til moderne ledelsesteori for å sette deltakernes egen og samfunnets utvikling inn i en større sammenheng.

Undervisningen foregår gjerne i omgivelsene direkte forbundet med historien som formidles. Programmet er utviklet av konsulentfirmaet Promothevs AS som har spesialisert seg innen lederutvikling, ledergruppeutvikling/teamutvikling og organisasjonsforandring. Dannelsesprogrammet startet opp første gang høsten 2010.

Ørland og Bjugn Kunstforening
Ørland Bjugn Kunstforening ble stiftet i 1975. Kunstforeningen drives på frivillig basis av fem styremedlemmer og to varamedlemmer. De faste utstillingene er: Sommerutstilling på Mølnargården og Medlemsutstillinga. Kunstforeningen forvalter Ørland Sparebanks Kunststipend (det tidligere Fosenstipendet) hvor det nedsettes en jury som velger en profesjonell kunstner som besøker Ørland med en utstilling i september hvert år. Fra 2016 har kunstforeningen samarbeidet med Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum med å arrangere Hannah Ryggen Triennale som vertskap for Artist in residency programmet.