KUNST PLUSS ser i denne utgaven nærmere på mote og klær som kulturelt fenomen.
I høst åpner verdens første motebibliotek i Oslo, International Library of Fashion Research, med Elise By Olsen som inititiativtaker og direktør. Hun argumenterer for mote som et utgangspunkt for en større samfunnskritisk samtale. Forsiden preges av By Olsen som har samarbeidet med kunstner og fotograf Maria Pasenau om en serie fotografier laget spesielt for Kunst Pluss.
Hvordan forholder kunstinstitusjonene seg til grenselandet mellom kunst og mote? Kurator Cecilie Skeide ved Lillehammer Kunstmuseum gir oss et innblikk i arbeidet med det spektakulære utstillingsprosjektet av og med Henrik Vibskov, en av Skandinavias viktigste motedesignere.
Flere kunstnere har en politisk tilnærming til klær og kropp i sine praksiser. Kiyoshi Yamamoto deltar i årets Bodø Biennale i samarbeid med byens eldre. Etter en karriere som klesdesigner har Admir Batlak etablert seg i kunstfeltet med arbeider som referer til mote, historie og sosiale bevegelser. Ni En More er et innovasjonsprosjekt og klesmerke som blander aktivisme, mote og kunst i Ciudad Juárez i Mexico, en by som er kjent for systematiske drap på kvinner.
I gallerispalten presenterer vi Nicole Rafiki. I serien The King Herself utforsker hun prekoloniale former for estetikk som kom før det vestlige, imperialistiske prosjektet og dets kolonialistiske blikk.
Tidsskriftet kan bestilles fra Tekstallmenningen.no
God lesning!
Hilde Herming
Redaktør