Savas Boyraz – The Triptych (2015), tredelt videoinstallasjon, stillbilde fra Evin (2013, 2:09 min), gjengitt med tillatelse fra kunstneren

Som et resultat av Norske Kunstforeningers samarbeid med Sveriges Konstföreningar, skal utstillingen Mother Tongue nå på turné i Sverige. Mother Tongue er produsert av TrAP og 3,14, og har i perioden 2016–2017 vært vist i flere kunstforeninger, som en del av Norske Kunstforeningers utstillingsprogram.

Norske Kunstforeninger har siden 2012 hatt jevnlige møter med våre nordiske søsterorganisasjoner, Sveriges Konstföreningar og Sammenslutningen af Danske Kunstforeninger. Så langt har dette resultert i to store nordiske konferanser, en i Malmø i 2013 og i Oslo 2016. Mother Tongue er den første vandreutstillingen som blir innlemmet i det nordiske samarbeidet.

Mother Tongue skal være på vandring i Sverige fram til desember 2018. Utstillingen vises nå i Personalkonstförening SENSE i Helsingborg, og skal senere i høst vises i Värmlands konstförening, Söderhamns konstförening, Österängens Konsthall, Ifö center og Skärholmens konstförening.

Aktuell tyrkisk videokunst

I utstillingen Mother Tongue deltar seks tyrkiske kunstnere som alle bruker video som et sentralt medium i kunsten sin, samtidig som de arbeider innenfor en bredere ramme av sosial aktivisme. I et Tyrkia som er stadig mer autoritært, minner de oss om viktigheten av den frie, kreative kunstscenen.

Kunstnerne er motivert av dagens politiske situasjon i Tyrkia, hvor ytringsfriheten og kvinners bevegelsesfrihet er under sterkt press. I det tolvte året under president Erdoğans styre, går Tyrkia i retning av økt religiøs konservatisme og større vilje til maktbruk mot aktivister og kritiske røster, med hardhendt rettsforfølgelse av kritiske journalister, akademikere, kunstnere og politiske aktivister. Kunstnerne i Mother Tongue bruker video som et sentralt medium i kunsten sin, samtidig som de arbeider innenfor en bredere ramme av sosial aktivisme.

Mother Tongue er kuratert av Malin Barth og Brynjar Bjerkem, og produsert av TrAP og 3,14. Utstillingen ledsages av en katalog med tekster på engelsk og tyrkisk. Prosjektet er støttet av Kulturrådet og Fritt Ord.

Mer informasjon: Mother Tongue