Forfatter, joiker og musiker Ánde Somby vil fremføre en ulvejoik med 20 minutters varighet. Foto: Elin Margrethe Wersland

Prosjektet Voi voi, vi er på utstilling! skal i 2020 og 2021 formidle samisk kunst og historie til barn og voksne over hele landet gjennom workshops, utstillinger, foredrag og kunstnersamtaler. Prosjektet er et samarbeid mellom Norske Kunstforeninger og Samisk senter for samtidskunst i Krasjok, og støttes av Sparebankstiftelsen DNB, Norsk Kulturråd og Fritt Ord.

I forbindelse med at Norske Kunstforeninger har mottatt 1 million kroner i støtte fra Sparebankstiftelsen DNB til prosjektet, inviteres det til markering i Aurskog Høland Kunstforening, Aur prestegård i Aurskog Høland, med smakebiter fra prosjektet lørdag den 15. august. Markeringen var opprinnelig planlagt den 14. mars, men ble utsatt som følge av Covid-19.

Tid: 15. august 2020, kl. 12.00–15.30
Sted: Aurskog-Høland Kunstforening, Aur Prestegård, Aurskog

På bakgrunn av smittevernråd krever arrangementet påmelding. Meld deg på innen 12. august til sten.nilsen@kunstforeninger.no.

 

Fra det satiriske talkshowet «Skole-Petter Anna». Foto: Edel Olsen, Samisk bibliotektjeneste, Troms og Finnmark.

Program

Programmet består av innslag av forfatter og PhD-stipendiat, Irene Snarby, forfatter, joiker og musiker Ánde Somby, og duoen Anna Anita Guttorm og Elin Margrethe Wersland som begge har bakgrunn innen kunst- og kulturjournalistikk og kulturformidling.

Snarby vil holde et foredrag om transnasjonal kunst. De siste årene har samisk kunst blitt eksponert internasjonalt i mange sammenhenger, blant annet på Documenta 14 i 2017 og på Venezia-biennalen i 2019. Men selv om oppmerksomheten har økt, er det på ingen måte nytt at det samiske orienterer seg på tvers av landegrenser. Dette er naturlig siden Sápmi er en del av et nord som ikke kan forstås som annet enn en transnasjonal størrelse.

Somby vil fremføre en ulvejoik med 20 minutters varighet. Somby kommer opprinnelig fra Tana og til daglig er han også førsteamanuensis i rettsvitenskap ved Det juridiske fakultet, UiT (Norges Arktiske Universitet). Ánde Somby har også engasjert seg innen den tradisjonelle joiken og har den siste tiden rettet kritikk mot UiT/Tromsø Museums musikksamling også kalt «Joikesamlinga» for å unnlate å tilgjengeliggjøre originalopptakene til fri benyttelse, noe han mener er særdeles viktig siden de siste personene relatert til forståelsen og nyansering av lydmaterialet, er i ferd med å gå bort.

Guttorm og Wersland vil presentere deler av talkshowet «Skole-Petter Anna». Talkshowet omhandler kunst, satire og kulturformidling. Formidlerne bruker kunsten som inngangsport for å kunne snakke i metaforer om vanskelige ting som kolonisering/dekolonisering, tilbakeføring av samisk kulturarv og kulturminner (Båsteede). Et alvorlig tema blir presentert på en humoristisk måte. I stedet for resignasjon, blir problematikken snudd på hodet i en form for «samifisering».

Unni Fjellheims foredrag om snijpetjohpe/Skjoldlua som opprinnelig var del av programmet, vil legges til en av kunstforeningene på et senere tidspunkt.

Det vil bli muligheter for å kjøpe lunsj under arrangementet.

Til informasjon vil arrangementet arrangeres i tråd med gjeldende krav om avstand, og et maks antall deltakere er satt til 50 stykker.

Transport til Aurskog-Høland

Aurskog Høland Kunstforening er en del av Aur Prestegård, og holder til i Aurskog.

Fra togstasjonen/bussterminalen på Lillestrøm, går buss 470 hver hele time. Det tar 36 minutter til Aur Prestegård. Se ruter.no

Det er også mulig å ta taxi fra Lillestrøm jernbanestasjon. Ønsker man å forhåndsbestille taxi, kan man kontakte:

Taxus Akershus AS,
E-post: vl@taxus.no
www.taxus.no

67 10 00 50

 

Pressekontakter