Tiago Bom mottar prisen for videoinstallasjonen República (2018). Foto: Vegard Kleven /NBK

Tiago Bom mottar Norske Kunstforeningers debutantpris 2019 for verket República. I verket sammenstilles et mikrobiologisk perspektiv på organismer og evolusjon med opphavet til grunnleggende menneskelige sosiale strukturer. Juryen mener prisvinneren trekker linjer fra antikken til vår egen tid der demokratiet utfordres, og at verket minner oss om at sameksistens er en naturlig tilstand. Prisen overrekkes under åpningen av Høstutstillingen lørdag 7. september på Kunstnernes Hus.

– Det føles veldig bra å få anerkjennelse for arbeidet man gjør! Det er spesielt hyggelig siden dette er første del av et helt nytt prosjekt om mikrobiologi og etikk, og prisen tyder på at prosjektet har truffet en nerve. Verket República er en hybrid fortelling, som undersøker organismer på et mikrobiologisk nivå og evolusjon gjennom symbiose, og samtidig diskuterer opphavet til menneskelige sosiale strukturer og etiske samfunnsmodeller, sier prisvinner Tiago Bom.

República er en videoinstallasjon der rester av antikke søyler ligger spredd utover et blått rom, og en skjerm viser tilsynelatende tilfeldige scener fra livet under havet, ispedd bilder fra vår egen tid. En stemme leser utdrag fra bøkene Staten av Platon og Symbiotic Planet: A New Look at Evolution av biologen Lynn Margulis.

Juryen mener at i en tid der demokratiet er under angrep, og samfunnet sliter med å finne gode løsninger, går vinneren av årets debutantpris tilbake til start og minner oss hvor vi kommer fra. Verket kritiserer ikke, men viser oss at sameksistens – symbiose – ikke er en ny tanke. Tvert i mot, er den er like antikk som Platon og like naturlig som livet på havbunnen.

– Høstutstillingen er en av de store, viktige utstillingene i Norge, og det gir selvsagt ekstra oppmerksomhet å også få en pris. Jeg håper det kan være med på gi meg nye muligheter i framtiden. Jeg opplever at prisen og fagfellejuryeringen gir arbeidet mitt en legitimitet. Siden jeg ikke kommer fra Norge er det litt ekstra stas, selv om jeg etter mange år her, føler meg som en del av det norske kunstlivet, sier Tiago Bom.

Norske Kunstforeningers debutantpris er på 50 000 kroner deles årlig ut til en debutant på Statens Kunstutstilling, Høstutstillingen. Formålet med prisen er å løfte fram og synliggjøre yngre, uetablerte samtidskunstnere i Norge. Prisen setter også søkelys på det viktige samspillet mellom samtidskunstnere og kunstforeninger. Ofte fungerer nettopp de 151 kunstforeningene som et springbrett for unge kunstnere og sammen gjør de ny kunst tilgjengelig for publikum over hele Norge. Prisen blir i år delt ut for tiende gang.

 

Tiago Bom (f. 1986, Lisboa) arbeider innen ulike medier, men har i det siste fokusert på foto og video. Han har en mastergrad fra Kunstakademiet i Oslo, har stilt ut flere steder i Europa, og skal neste år ha et kunstnerisk gjesteopphold på Institutt for naturvitenskapelige helsefag ved OsloMet. Tidligere i 2019 gav Bom ut boka Transmutação på Multipress Forlag, og i 2013 var han medkurator for den sentralasiatiske paviljongen på den 55. Venezia-biennalen. Tiago Bom bor og arbeider i Oslo.

Juryen for prisen har i 2019 bestått av:

Øyvind Rongevær Kvarme, nestleder, Norske Kunstforeninger
Cathrine Terese Persson, daglig leder/intendant, Bodø Kunstforening
Ida Haugland, gallerileder, Ålesund Kunstforening/KHÅK Kunsthall
Julie Lillelien Porter, jurymedlem, Den Nasjonale Jury 2019, Statens Kunstutstilling, Høstutstillingen