I videoprogrammet 2020, var Shwan Dler Qaradaki – The Golden Wish, 2019, 05:54 min et av verkene som ble vist. Foto: Vegard Kleven / Norske Billedkunstnere

Har dere lyst til å gi publikum lokalt en smakebit av Høstutstillingen 2021? Kunstforeninger kan kostnadsfritt vise et videoprogram fra Høstustillingen. Det følger også med et formidlingsopplegg spesielt tilpasset barn og unge. Påmeldingen er nå åpen for kunstforeninger som ønsker å ha besøk av videoprogrammet høsten 2021 eller våren 2022. Påmeldingsfrist 30. august 2021.

Høstutstillingen er en årlig utstilling som har eksistert siden 1882 med mål om å vise hva som rører seg i norsk samtidskunst. Utstillingen trekker hvert år et stort publikum, og har til alle tider vært omdiskutert. Alle kan søke om å stille ut på Høstutstillingen, og deltakerne blir plukket ut av en fagjury bestående av billedkunstnere.

Siden 2013 har Norske Kunstforeninger og Høstutstillingen samarbeidet om en utstillingsturné med videoverker fra årets Høstutstilling. Samarbeidet med kunstforeningene bidrar til at Høstutstillingen blir en nasjonal utstilling, ikke bare for kunstnerne som deltar, men også for publikum som kan se kunsten der de bor.

Gode erfaringer fra formidling til unge

I 2020 fikk to kunstforeninger som et pilotprosjekt besøk av en formidler fra Høstutstillingen som en del av opplegget. Norske Kunstforeninger og Høstutstillingen vil søke om ekstern finansiering til et tilsvarende formidlingsopplegg i år, dersom vi mottar støtte håper vi at dette vil bli et tilbud til langt flere kunstforeninger.

Neadalen Kunstforening har vist videoprogrammet fra Høstutstillingen i flere år, og var blant kunstforeningene som i 2020 hadde formidler på besøk.

– Det gir oss mulighet til å vise publikum noe annet, noe vi setter stor pris på. Dette er et tilbud vi garantert kommer til å takke ja til neste gang, fortalte Brit Uni Kjøsnes fra Neadalen Kunstforening i et intervju i Kunst Pluss 1/2020.

Asker Kunstforening hadde også besøk av formidler. Der fikk først 100 elever formidling av videoprogrammet i kunstforeningen, og i tillegg organiserte kunstforeningen tur for elevene slik at de fikk se resten av Høstutstillingen i Oslo. De melder om svært fornøyde elever og lærere.

Neadalen Kunstforening var blant kunstforeningene som i fikk besøk av en formidler fra Høstutstillingen i 2020. Foto: Gustav Svihus Borgersen

Informasjon om verk og kunstnere

Årets Høstutstilling er den 134. i rekken, og viser 118 verk av 107 kunstnere og kunstnergrupper. Fem av årets videoverk inngår i videoprogrammet som vises som satellitter hos kunstforeninger rundt om i landet. Samarbeidet med kunstforeningene bidrar til at Høstutstillingen blir en nasjonal utstilling, ikke bare for kunstnerne som deltar, men også for publikum som kan se kunsten der de bor.

Videoprogrammet vil ha en totallengde på ca 40 min. I år er følgende verk og kunstnere valgt ut til å delta i programmet.

Anni Tiainen og Teresia Fant, Glitre som gull, smelte som snø, 08:02 min

Anne-Liis Kogan, Kantina, Historien, Naturen, Geografien, 10:58 min

Marcus Reistad, Dypvannsfisk, 08:38 min

Yohannes Mulat Mekonnen, What The Wise Awakens To, 04:50 min

Victoria Lopez, 11 TIL 17, 05:45 min

 

 

Fra årets program: Anne-Liis Kogan, Kantina, Historien, Naturen, Geografien, 2019, 10:58 min

Praktisk informasjon og påmelding

Høstutstillingen vises på Kunstnernes Hus i perioden 11. september–17. oktober 2021. Visingsperioden for videoprogrammet kan derfor tidligst begynne 11. september, men kan vises når man ønsker det i løpet av høsten 2021 eller våren 2022. Videoprogrammet bli satt sammen spesielt med tanke på formidling til barn og unge. Sammen med videoprogrammet vil det følge en formidlingspakke slik at kunstforeningen har gode verktøy dersom man ønsker å invitere skoleklasser. Kunstforeningene har mulighet til å søke om prosjektstøtte til formidlingstiltak fra Norske Kunstforeninger, med frist 1. november.

Kunstforeningene får tilsendt ferdig redigerte videoprogram (DVD/nedlasting) og digitalt/trykt materiell (plakat, formidlingsveiledning og informasjon om videokunst, verkene og kunstnerne). Kunstforeningene må selv stille med passende visningsutstyr, som projektor, DVD-avspiller, høytalere etc.

Kunstforeninger som viser videoprogrammet, må sende oss en kort rapport i etterkant av visningen.

Dersom dere ønsker å vise videoprogrammet, fyll ut og send inn skjemaet under, til post@kunstforeninger.no eller til Norske Kunstforeninger, Kongens gate 2, 0153 Oslo.

Påmeldingsfrist: 30. august 2021.