Lørdag 25. september åpnet utstillingen «Tekstile fortellinger», av Britta Marakatt -Labba i Aur Prestegård. En av Nordens ledende kunstnere. Utstillingen er en del Norske kunstforeninger og Samisk senter for samtidskunsts utstilling- og formidlingsprosjektet Voi Voi, vi er på utstilling!
 

Mákti/Färden av Britta Marakatt Labba, Eier/Foto: SVD/RDM

Program 25.9 – 10.10
25.9 kl. 12.00          Åpning av utstillingen «Tekstile fortellinger» av Britta Marekatt Labba
Alle dager:              Visning av filmen Cartografer av Marek Ranis
28.9. kl. 18.00         Konsertaften med fortellerjoik med Johann Sara Jr.>
10.10 kl. 13.00        Foredrag om Britta Marakatt- Labba med Kristoffer Dolmen. Siste utstillingsdag
Sted: Aur Prestegård, Aurskog-Høland
 

Vi er stolte av å kunne vise fram Kunstneren Britta Marakatt-Labba, som er en av Sápmi og Nordens ledende kunstnerne. Hun har lang fartstid og utallige kunstverk produsert for utstillinger, utsmykninger i offentlige bygg og representert i et stort antall samlinger. Vi får nå se et utvalg av kunsten hennes på Aur Prestegård i Aurskog i regi av Aurskog-Høland Kunstforening. Bente Geving, styreleder i Samisk senter for samtidskunst åpner utstillingen.

Voi voi, vi er på utstilling! er et utstillings- og formidlingssamarbeid mellom Norske Kunstforeninger og Samisk senter for samtidskunst. 10 utstillinger med 11 ulike kunstnere skal vises i 10 kunstforeninger rundt om i landet frem til og med januar 2022. I tillegg er det et formidlingsprosjekt for skoleelever med utgangspunkt i samisk kultur. Prosjektet har mottatt økonomisk støtte fra Sparebankstiftelsen DNB, Norsk kulturråd, Sametinget og Fritt Ord.
Les mer om prosjektet her

I tillegg til utstillingen vises filmen The Cartographer av den polsk/amerikanske regissøren Marek Ranis. Det er en film om livet til kunstner, aktivist og dikter Hans Ragnar Mathisen. Mathisen har viet sitt liv, kunst og litterære arbeid til forsvar for urfolkskultur og rettigheter til urfolk. Filmen tar for seg den universelle kvaliteten til ulike urfolks opplevelse i møte med dramatiske endringer i miljøet mens de strever for å bevare sin kultur og tradisjonelle livsstil. Filmen vises alle dager i utstillingen.

Johan Sara Jr. Foto: Hreinn Gudlaugsson

Johann Sara Jr. skal også få besøk av 8. klassinger fra hele Aurskog-Høland som skal få høre på fortellerjoik på låven. I en workshop for elevene presenterer og fremfører Johann joiker fra sin familie og historien bak. De representerer både sjøsamisk og innlandsamisk bakgrunn. Han forteller om tradisjon, steder, ulike joikedialekter, historie og fremfører selvsagt joiker. Økten avsluttes med en alljoik. Formidling til barn og unge er en viktig del av prosjektet Voi Voi, vi er på utstilling!

28. September kl. 18.00 får også et voksent publikum oppleve Johann Sara Jr. og fortellerjoik, i en litt forlenget versjon. En konsertaften full av historie, kultur og joik.

Siste visningsdag, 10. Oktober, blir det arrangert et foredrag om kunstneren Britta Marakatt-Labba. Direktør i Samisk senter for samtidskunst, Kristoffer Dolmen vil presenteres Britta Marakatt-Labba og hennes betydelige kunstnerskap.

 

Pressekontakt:
Sten Nilsen, seniorkonsulent, Norske Kunstforeninger
sten.nilsen@kunstforeninger.no
Tlf: 22 42 20 35/ 97 16 60 57

Øystein Ørjasæter, styrleder, Aurskog-Høland Kunstforening
oe-oer@online.no
Tlf: 90 92 55 78