Norske Kunstforeningers debutantpris 2015 tildeles Sebastian Makonnen Kjølaas for seks arbeider i blekk, akvarell og pastell. Verkene er I’m So Oily / A Puzzle Building Muscle, Cyber-fun in the Algorithm Gravy / Powerhouse on the Rooftop og It’s Mega-personal / Training to Become a Train.

– For meg er det en heftig, uforutsett hendelse å bli tildelt en pris som dette. Jeg håper det fører til at jeg kan fortsette å produsere kunst, som folk ser på som kunst. Jeg er utrolig takknemlig for en sånn ære. Håper jeg kan fortsette å debutere i mange år fremover, sier Kjølaas.

Juryen uttaler at de verdsetter arbeidenes rebelske og generøse myteverden. De trekker fram at prisvinneren viser god forståelse for komposisjon og godt håndverk, samtidig som han har et egenartet uttrykk. Arbeidene har et nærvær og en detaljrikdom som gjør at man stopper opp. Med en underfundig humor, lekenhet og fandenivoldskhet skiller verkene seg ut i årets utstilling, påpeker juryen.

Sebastian Makonnen Kjølaas (f. 1985) har en mastergrad fra Kunsthøgskolen i Oslo. Han har deltatt på en rekke utstillinger, og står blant annet bak kunstprosjektet Wittgenstein on Vacation i samarbeid med Marianne Bredesen, Siri Hjorth og KORO. Torpedo Press ga i 2014 ut boken hans The Institute of Art and Crime. I tillegg har han vært med på å starte opp de kunstnerdrevne visningsstedene SALT og GAGO. Han jobber nå som hovedlærer på Prosjektskolen.

Norske Kunstforeningers debutantpris tildeles årlig en kunstner som er debutant på Høstutstillingen. Formålet med prisen er å synliggjøre og løfte fram yngre, uetablerte norske samtidskunstnere. Prisen er på 50 000 kroner, og i tillegg får prisvinneren mulighet til å vise en separatutstilling i et utvalg kunstforeninger rundt om i landet

 

Jury 
Kjell-Erik Ruud, styremedlem, Norske Kunstforeninger
Sara Christensen, jurymedlem, Den Nasjonale Jury, Statens Kunstutstilling – Høstutstillingen
Britt Juul, styreleder, Eidsberg Kunstforening
Hanne Mugaas, daglig leder/kurator, Kunsthall Stavanger