20 kunstforeninger skal i 2015 vise spesielt utvalgte videoverk fra Statens Kunstutstilling – Høstutstillingen. Dette er en unik sjanse til å vise hva som rører seg innen videokunstfeltet akkurat nå, og for publikum utenfor Oslo til å få oppleve litt av den mest omdiskuterte utstillingen i Norge.  

Videokunsten på Høstutstillingen viser det mangfoldet vi ser innen videokunstfeltet i dag. Det er en stor bredde i uttrykk der dokumentariske, fiktive og poetiske fortellinger kommer fram side om side. Kunstnerne står med begge beina plantet i vår felles visuelle kultur og vender kameraet mot de sosiale, politiske og estetiske spørsmålene som opptar dem. Noen vender blikket innover mot det personlige og intime. Andre ser ut mot større samfunnsmessige forhold som blant annet omhandler kjønnsroller, innvandring, makt og historie.

Høstutstillingen er en plattform for kunstneriske ytringer uavhengig av politisk ståsted, og er åpen for ung og eksperimentell kunst. Alle kan søke Høstutstillingen, og juryen som velger ut deltakerne består av kunstnere. Årets jury består av Vanna Bowles, Beate Petersen, Sara Christensen, Hanne Friis, Per Kristian Nygård og Thomas Sæverud.

Høstutstillingen har i år valgt å sende ut to utvalgte videoverk til kunstforeninger rundt om i landet. Videoverkene er When I go out I bleed magic (2015) av Ingrid Torvund og Gunnar Goes Wabi-Sabi (2014) av Gunnar Hall Jensen.

Statens Kunstutstilling – Høstutstillingen åpnet for første gang i 1882, og har siden tiltrukket seg kunstnere, kritikere og publikum. Høstutstillingen 2015 vises på Kunstnernes Hus 12. september–18. oktober.

20 kunstforeninger valgt ut til å vise videoer fra Høstutstillingen, og visingene fordeler seg utover høsten 2015 og våren 2016. Visningsstedene mottar DVD-er med videoer, plakater, katalogen for Høstutstillingen, lærerveiledning og informasjonsmateriell om verk/kunstnere. Kunstforeningene må selv stille med visningsutstyr (projektor, DVD-avspiller, høgtalere etc.).

Stillbilde fra Gunnar Goes Wabi-Sabi, 2014, video, 24 min, Gunnar Hall Jensen.

Gunnar goes Wabi-Sabi, 2014, Gunnar Hall Jensen, 24 min

Dypt inne i den norske fjellheimen sitter Gunnar alene med blødende magesår i sin gamle campingvogn og skjønner at han går i oppløsning. For å kunne leve med denne innsikten, bestemmer han seg for å bygge et japansk tehus inne i skogen. Gunnar er besatt av en Zen filosofi med navnet Wabi-Sabi, som skal minne en om at livet er ufullstendig, tilfeldig og forgjengelig, og han vil bygge tehuset på disse innsikter. Dårlige materialer, skjeve vinkler og ingen symmetri. Livet som det er. I små audio-visuelle dikt, Wabi-Sabi dikt, ser vi fragmenter av hva som skjer der inne skogen.

Gunnar Hall Jensen (1963) har sin utdannelse fra Universitetet i Bergen, med hovedfag i kulturformidling. Han har de siste 20 årene vært uavhengig regissør for flere TV-serier og kinodokumentarene Gunnar Goes Comfortable (2003), Gunnar Goes God (2011) og En kopp te (2014).

Stillbilde fra When I go out I bleed magic, 2015, video, 20 min, Ingrid Torvund.

When I go out I bleed magic, 2015, Ingrid Torvund, 20 min

When I Go Out I Bleed Magic, kan ses som en forløper til filmen Magic Blood Machine (2011). Mysterier, liv, død og gjenfødelse utfolder seg i tre sammenhengende scener, spilt av Torvund og forsterket av håndlagde kostymer og fortryllende lo-fi effekter.

«Det meste av opptakene er gjort i Kviteseid i Telemark hvor jeg vokste opp. Vest-Telemark er kjent for folkemusikk, treskjæring, eventyr og gamle kirker, og hedenske og kristne symboler står side om side. Drager, engler, kors og demoner, troll og snakkende dyr er alle representert innenfor denne tradisjonen, og dette fascinerte meg veldig under oppveksten.»

Ingrid Torvund er utdannet fra Kunstakademiet i Oslo. Hun har mottatt flere stipender, og har hatt utstillinger og deltatt på filmfestivaler i Norge og utlandet. When I Go Out I Bleed Magic hadde premiere under separatutstillingen på Grenland Kunsthall og Spriten Kunsthall januar 2015.

Visningssteder

Bergen Kunsthall
Bodø Kunstforening
Bømlo Kunstlag
Gjøvik Kunstforening
Gran kunstforening
Halden Kunstforening
Hammerfest Kunstforening
Kjøllefjord Kunstforening
Kunsthall Stavanger
Neadalen Kunstforening
Oppegård kunstforening
Rana Kunstforening
Steinkjer kunstforening
Sunnfjord kunstlag
Trondhjems Kunstforening
Trysil Kunstforening
Ullensaker Kunstforening
Vadsø Kunstforening
Vestby Kunstforening
Åsane Kunstforening